Ponyvaszerkezetek

A 80-as évek közepe óta foglalkozunk feszített ponyvaszerkezetek tervezésével. A számítógépek és a velük együtt fejlődő számítási szoftverek segítségével ma már a legkülönfélébb felületek, könnyű tetőszerkezetek és burkolatok valósíthatók meg.

Membranstresses

A csekély önsúlyú (kb. 1-1.5 kg/m2) műanyag- vagy üvegszálas fólia segítségével nagy terek lefedésére nyílik lehetőség úgy, hogy az alátámasztó tartószerkezete gazdaságosan kivitelezhető. A ma készülő ponyvaanyagok élettartama már több tíz évre tehető. A napsugárzás káros hatása és a felületen megjelenő szennyeződésekkel szemben bevonatok (pl.Teflon) védenek. Szükség szerint a tetőfelületek már készülhetnek több rétegben, hőszigetelt kivitelben. Az anyag rugalmas tulajdonsága miatt az ezekből épített létesítmények földrengésekre kevésbé érzékenyek, mivel nagyobb alakváltozások felvételére alkalmasak.

Easy software

A gyártás során lehetőség van a ponyva felületén reklámok, logók és más figyelemfelkeltő ábrák elhelyezésére is.

A tervezést, mely magába foglalja a felület megformálását (formfinding), a különböző terhek és hatásokra történő statikai számításokat valamint az elkészítéshez szükséges szabásminták pontos rajzait a német Technet cég az egész világon elismert és használt EASY-programjával végezzük el.

Flow simulationA felületszerkezetekben a szél hatására ébredő igénybevételek és feszültségek többek között a felület alakjától is függnek (alaki tényező, cp). A gazdaságos megvalósítás érdekében a tervezett felületet szükség szerint a BME Áramlástan Tanszékén szélcsatorna-kísérletekkel vizsgáljuk. Szimulációs mérésekre a Tanszék FLUENT-programját vesszük igénybe, mellyel világszerte gépkocsik aerodinamikai tervezését végzik.

Az általunk tervezett ponyvaszerkezetek gyártását és helyszíni szerelését megbízható, sokéves gyakorlattal rendelkező partnereink gondos és szakértő munkája biztosítja. A gyártás során alkalmazott szigorú minőségellenőrzési rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy az elkészült ponyvaszerkezetek hosszú élettartamúak legyenek.